Follow by Email

de LD-150

In China worden dit soort apparaten geproduceerd, speciaal om op te koken.
De parabolische schotels hebben een doorsnede van 120 tot wel 180 cm. De schotel is opgebouwd uit zes segmenten van plaatstaal, beplakt met reflecterende tape. De constructie is verder ook simpel, maar doeltreffend. Dat komt vooral door de grote oppervlakte zonlicht die geconcentreerd wordt.
In de zomer van 2011 hebben we dit exemplaar van 150cm kunnen uitproberen in Nederland. Iedere twijfel over de mogelijkheden van solar koken in Nederland wordt door dit apparaat weggenomen. Normaal ben je tevreden als je, met een of andere opstelling, solar een leuk eitje kan bakken. Op de LD-150 is de uitdaging om een eitje te bakken, zonder dat het aanbrandt.
Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd, als je uitrekent dat je 1,77 m2 zon opvangt. Dat betekent dat de toegevoerde energie is te vergelijken met een flinke electrische kookplaat van 1500 watt (maar dan zonder knop om de toevoer wat lager te zetten).

Er is dus nog wel wat anders mee te doen, dan eitjes bakken. Zo is het bijvoorbeeld leuk om argeloze voorbijgangers te verbazen met rondvliegende popcorn (poft bij 190*C). Ook dan is aanbranden een risico; temperaturen boven de 300*C zijn regelmatig gemeten. En niet alleen hartje zomer.

Het temperatuurbereik maakt, in theorie, vrijwel alle kooktechnieken mogelijk. Om dat te illustreren, hebben we in de herfst een paar overtuigende experimenten goed gedocumenteerd (dat wil zeggen, dat dmv filmfragmenten allerlei gegevens zoals temperaturen en tijdsduur, zijn geregistreerd).


We hebben op 29 september van alles gefrituurd. Tijdens het frituren van de vlammetjes, inktvisringen en vis, bleef de temperatuur tegen de 180*C. Maar, nadat we even iets anders waren gaan doen, terwijl er niets in de olie lag te bakken, bleek de behuizing van de thermometer gesmolten te zijn(zie foto hier onder). Desondanks gaf deze 250*C aan, en de pan met olie stond te roken; terwijl de schotel al niet meer optimaal gericht was.

Op 1 oktober hebben we eerst geroerbakt (of roergebakken?) op een gietijzeren wok.
Daarna zijn kippenvleugels gegrilld, in een oven die bestond uit twee braadsledes.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten