de solar kookstudio


De Solar Kookstudio van "Sociëteit de sauna" is een verzameling van apparaten, waarmee het mogelijk is om eten te bereiden op zonlicht “(“solar cookers”). In de kookstudio is, culinair gezien, alles mogelijk: van 'slow cooking', tot roerbakken of frituren.
Op het dak van wijlen “Sociëteit de sauna” werd geëxperimenteerd met solar cookers. Daaruit is een diverse, en steeds groeiende collectie ontstaan. Sociëteit de sauna stelt deze solar cookers nu ter beschikking als solar kookstudio. Bij gebrek aan geschikte ruimte, manifesteert de kookstudio zich vooral in de openbare ruimte, of op festivals e.d.

In de kookstudio kan iedereen proberen hoe goed het mogelijk is om eten te koken, zonder daarbij brandstof te verbruiken. Culinaire talenten zijn welkom om (begeleid) te proberen hoe makkelijk ze hun favoriete recepten 'co2-neutraal' kunnen bereiden. BBQ'ers kunnen hun buren een plezier doen, en het solar proberen. Ook professionele maaltijdverstrekkers kunnen in de kookstudio het mogelijke nut van solar cooking voor hun bedrijfsvoering ervaren. Iedereen met een idee voor een toepassing (en zelf de ingredienten meeneemt), is in principe welkom om van de “infrastructuur” (geschikte pannen, kookapparaten etc) van de kookstudio gebruik te maken.
Vanuit de kookstudio is er expertise, begeleiding en wat materiaal beschikbaar voor iedereen die zelf een solar cooker wil maken. Eigen projecten kunnen meegenomen worden; maar het is ook mogelijk om reeds opgestarte projecten te 'adopteren', die zich in een ontwikkelingsfase bevinden, en dreigen daar te blijven steken. Bij voldoende belangstelling kan een lezing, of workshop, gegeven worden; waarin de mogelijkheden van verschillende types worden besproken; de hi-tech toekomst; of meer praktische tips voor zelfbouw. Eea afhankelijk van de behoefte van deelnemers. 
De Solar Kookstudio verschijnt op het landjuweel-festival 2012 in Ruigoord. Heb je culinaire ideeen die je daar wilt uitvoeren? Wil je deelnemen aan een workshop, en in bepaalde mogelijkheden geinteresseerd? Laat het even weten, door hier te reageren;  of kom langs, tijdens landjuweel.  

10 opmerkingen:

 1. Ik heb een vraag, kan man gewoon een breakfast heelemal solar gekocht maken? Met solar coffee en spiegel ei ezv?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waanner is de volgende solar koken event?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de workshop op landjuweel gemist, wanner is de volgende?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ontbijt:
  zeker, als de zon schijnt is alles mogelijk. Juist koffie en eieren zijn goed te doen, omdat voor beiden niet eens 100 graden C nodig is (zo'n 85 C is genoeg voor beiden). Voor 'bacon' is iets meer nodig, maar met een parabool al gauw mogelijk.
  Zie ook andere berichten op deze blog, over koffie: http://solarkoken.blogspot.nl/2012/01/solar-koffie.html en over eieren: http://solarkoken.blogspot.nl/2012/02/geen-elfstedentocht-wel-een-solar.html

  volgende event:
  nog niet bekend; en de zomer is wel een beetje voorbij. Maar ik sta open voor suggesties of uitnodigingen; vooral op geschikte (=zonnige)lokaties, niet te ver van Amsterdam, goed toegankelijk per auto.
  Verder ga ik bij mooi weer vaak in het Westerpark, in Amsterdam, staan met een deel van de studio.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo, ik wil graag in contact komen met de 'solar-coocker' die ik op ruigoord-landjuweel heb ontmoet, hij stond daar met diverse (zelfgebouwde) kookinstallaties.
  Ik kan hier echter geen contactgegevens vinden. Is er een manier om hem toch te bereiken? Groetjes Jet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. st.kraakhelder@gmail.com
   of facebook: Societeit De Sauna

   Verwijderen
  2. bedankt, ik stuur je zo een mailtje.

   Verwijderen
 6. Hoi! Ik ben culinair journalist en schrijf een artikel over koken met de zon. Ik had al een mailtje gestuurd naar st.kraakhelder@gmail.com maar nog geen reactie gehad. Zou ik je misschien even kunnen bellen of mailen? Dat zou heel fijn zijn :)! Mijn naam is Laura de Grave. Mijn e-mail adres: laura_degrave@hotmail.com en telefoonnummer: 06-25244235

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben een symposium aan het organiseren over de toekomst van energie en ik vroeg me af of de solar kookstudio nog actief is omdat ik hier graag iets mee zou doen?
  Groet Soledad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De apparatuur van de kookstudio staat nog steeds ter beschikking voor wie er wat leuks mee wil doen.
   Wat, en wanneer kan gemaild worden naar st.kraakhelder@gmail.com.

   Verwijderen