Follow by Email

teppan yaki op de glijbaan

Deze grillplaat van 95cm bleek redelijk te passen over een glijbaan (van rvs), waarboven een duidelijke brand'lijn' is waar te nemen, als de zon er op schijnt.
Omdat de glijbaan vrijwel op het zuiden is gericht, met weinig schaduw, is dat ook een groot deel van de dag van toepassing.
Vanuit het oogpunt van veiligheid van openbare speelgelegenheid, valt daar wel wat op aan te merken. Daar is deze blog niet voor; hier onderzoeken we eerder de mogelijkheden voor (her)gebruik, ten behoeve van schone energie.
Dus hebben we op een zonnige dag de grillplaat, op twee driepoten, boven de brandlijn van de glijbaan gehangen, en geprobeerd een eitje te bakken.

Bij het voorverwarmen, met een beetje olie, kwam de temperatuur redelijk vlot tegen de 70C. Dat zou genoeg zijn voor een eitje. Toch bleek de temp te laag, om het ei snel genoeg te laten stollen, zodat het vloeibaar bleef. Omdat aan de stabiliteit niet al te veel aandacht was besteed, stond de plaat niet waterpas; en liep het eerste ei direct naar de zijkant, waar een afvoertuitje zit, en een deel kwam op de glijbaan.


Toen de grillplaat beter recht gesteld was, bleef een tweede eitje redelijk op zijn plaats liggen, en is uiteindelijk helemaal gestold.  Voor consumptie werd het resultaat niet geschikt bevonden, en weggegooid.


Experiment dus niet geslaagd. Hebben we iets verkeerd gedaan? Nou, we hebben rekening gehouden met het tijdstip waarop de zon zo recht mogelijk op de glijbaan staat, nl om een uur of 11 in de ochtend. Maar dat doet er eigenlijk niet zo veel toe. de glijbaan staat bijna op het zuiden. Zo'n lange 'goot', als reflector, hoeft dan niet (horizontaal) gericht te worden; omdat, gedurende het grootste deel van de dag, het licht toch wel in de richting van de grillplaat wordt gereflecteerd.

Wat er meer toe doet, is de zonshoogte. We kunnen de glijbaan niet (verticaal) richten. Door de vorm van de glijbaan beter de bestuderen, en te bepalen in welke hoek de as naar het brandpunt loopt, kunnen we bepalen wanneer de zonshoogte optimaal is. De tijden waarop dat geldt, zijn afhankelijk van het seizoen, en kunnen afgeleid worden uit een grafiek zoals deze, voor Amsterdam.

Of dergelijk vervolgonderzoek ooit zal plaatsvinden, valt te betwijfelen. Het plan, waarvoor de grillplaat oorspronkelijk was bewaard, is beter doorgerekend; en komt eerder voor uitvoering in aanmerking.

onderaan op de foto is de reflectie te zien van de bodem van de grillplaat. Die was eerst zwartgeverfd; toch  is de  brandlijn op de bodem goed zichtbaar in de reflectie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten