Follow by Email

Solar koken? In Nederland?

SOLAR KOKEN betekent, dat de warmte, die nodig is om eten te bereiden, wordt gehaald uit zonlicht (in plaats van uit verbranding van brandstoffen, of electriciteit).
Door reflectie kan zonlicht geconcentreerd worden op een object (bijvoorbeeld een pan). Dat object absorbeert het licht, en wordt daardoor warmer. Die warmte kan direct gebruikt worden voor allerlei toepassingen; zoals het bereiden van voedsel. Verder kan, onder meer door slimme isolatie, de ontvangen warmte vastgehouden, en opgebouwd worden. Hoe groter de oppervlakte opgevangen zonlicht, die geconcentreerd wordt; hoe groter het vermogen aan bruikbare energie. Met een reflector van 1,5 m2 kun je, ook in Nederland, probleemloos grillen, bakken en zelfs frituren.

De technologie is zo simpel, dat een beetje knutselaar in een uurtje een solar koker in elkaar kan knutselen. Verschillende ontwerpen zijn vrij beschikbaar op internet (google naar 'solar cooking').  Het materiaal hoeft niet duur te zijn: Het kan eventueel allemaal gratis bij het afval gevonden worden.

Solar koken kan daarom, in theorie, revolutionaire verbeteringen brengen; vooral voor de allerarmsten in de derde wereld. De populariteit groeit dan ook in veel landen; al gebeurt dat niet snel genoeg. Dat komt, voor een deel, omdat de technologie vaak niet serieus genomen door degenen, die er het meest baat bij zouden hebben. In de (westerse) herkomstlanden van de ontwikkelingswerkers, die de technologie komen verspreiden, wordt immers ook niet noemenswaardig solar gekookt. 

Inderdaad is, ook in Nederland, solar koken onbekend. Wie er wel van gehoord heeft, denkt vaak dat het in Nederland geen zin zou hebben. Er is ook (nog) nergens iets te koop op dit gebied.
Toegegeven: de gunstige milieu-effecten zijn hier minder spectaculair dan in Afrika. Niet alleen omdat de zon daar meer schijnt; vooral omdat koken het grootste deel van het energieverbruik van de bevolking  vormt (en in Nederland veel minder). Bovendien komt die energie daar vaak uit ongezonde verbranding van schaars brandhout.


Toch is er plaats in Nederland voor solar koken. Alleen al, als het groene alternatief voor de lokale barbecue-cultuur; die zich vrijwel alleen manifesteert bij hetzelfde mooie weer, waarbij solar koken in Nederland goed mogelijk is.Vreemd genoeg is er niemand, die in Nederland een markt voor solar koken ziet. Vanuit het buitenland zijn wel mooie solar kokers verkrijgbaar, maar de prijzen liggen ver boven het budget van de gemiddelde barbecue-er. Daardoor is de technologie nu voorbehouden aan een enkeling, die bereid is om een beetje te knutselen en improviseren. 

Solarkoken wil het solar koken in Nederland propageren. Dit weblog wil laten zien, hoe goed de nederlandse zon in staat is om ons eten te koken; en waarom we dat ook vaker zouden moeten doen. Om het meer te kunnen doen, zouden de benodigdheden beter verkrijgbaar moeten zijn. Daaraan wil dit blog een bijdrage leveren. Ook wil het laten zien, hoe makkelijk het is om zelf je solar kookapparaat te maken, zolang het nog niet te koop is. En, natuurlijk, dat solar koken minstens zo leuk is als barbecuen... 


(meer content volgt zsm...)Geen opmerkingen:

Een reactie posten