Solar waterkoker / thermosfles in 1



Bij zonnig weer brengt deze koker een halve liter water binnen een half uur aan de kook.
Als de zon verdwijnt, koelt de inhoud  nauwelijks af. Daarom kan zelfs bij iets minder zonnig weer water gekookt (of gepasteuriseerd) worden; al duurt het wat langer.

De fles bestaat uit een dubbelwandige glazen buis; zoals die worden toegepast in zonnecollectoren. De binnenste buis is gecoat met een super absorberende (en laag emitterende) laag. Het vacuum tussen de twee glazen buizen zorgt er voor, dat bijna alle door de binnenste buis geabsorbeerde energie wordt vastgehouden. De warmte wordt zo goed geabsorbeerd, dat de buitenste buis, zelfs in volle zon, koud aanvoelt.
Dichtgeklapt presteert de fles erg goed als thermosfles; dankzij het vacuum, geholpen door de naar binnen gekeerde reflectors.

Door goede isolatie kan warmte uit zonlicht opgespaard worden, tot de gewenste temperatuur bereikt wordt. Schommeling in zonkracht (door wolken) hoeft dus geen bezwaar te zijn om zinvol gebruik te maken van de zon als warmtebron.
De principes van het gebruik van geconcentreerde zonnenwarmte zijn al eeuwenlang bekend. Dankzij recente technologische ontwikkelingen, kan er veel efficienter gebruik gemaakt worden van zonnewarmte.

3 opmerkingen:

  1. Heel interessant, maar waar is zoiets te koop en/of hoe maak je dit zelf?

    Groetjes,
    Anja

    PS: Een solar laptop zou ook te gek zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit apparaat wordt geproduceerd in china. Voor zover ik weet, is het in Europa nu nergens te koop. Jammer, maar niet zo erg als het lijkt. Ik zal uitleggen waarom.

    Tegenwoordig worden bijna alle zonnecollectoren en zonnepanelen in de wereld in China gemaakt, ook al staat er een duitse merknaam op. Zulke producten voldoen aan de europese kwaliteitseisen; zo ook de buizen, die in dit product gebruikt worden.
    Verder is het ding een typisch geval van een geweldig, van anderen afgekeken concept; maar, op z'n chinees, zo uitgevoerd dat de prijs zeer laag is, maar het product onbruikbaar. Omdat de buis wel zo goed werkt, dat je met zeer heet water te maken krijgt; is het ding zo gevaarlijk, dat ik het, zoals het nu in elkaar zit, ook niet durf te verkopen. Helaas.
    Zelf maken? Daarvoor zie ik allerlei mogelijkheden. Daar experimenteer ik ook al mee; met de buizen uit die chinese ondingen.
    Maar, het probleem is: hoe kom je aan zo'n buis, als je niet meteen een hele partij wil laten importeren uit China? Complete systemen met de zonnecollectoren, waarin deze buizen gebruikt worden, zijn wel verkrijgbaar; losse onderdelen heb ik nog niet gevonden. Bovendien zijn deze buizen meestal langer dan een meter, wat in dit geval niet echt handig is. Zodra ergens bruikbare buizen los verkrijgbaar zijn (en daar zet ik mij voor in), kom ik met ideeën voor de toepassing.

    Maar, niet getreurd, want het principe is eenvoudig. Donkere objecten absorberen zonlicht, en worden daardoor warmer. Door concentratie van zonlicht op een te verwarmen object,wordt meer energie toegevoerd. Door isolatie van het object wordt minder warmte afgestaan aan de omgeving.
    Er zijn dus drie factoren, waarmee de (bruikbare) opbrengst van zonnewarmte kan worden vergroot: absorptie, concentratie, en isolatie. Door een factor te verbeteren, worden de andere minder van belang.
    Door de high-tech coating absorberen de buizen meer dan 90 % van het opgevangen licht; en door het vacuum is het warmteverlies minimaal. Daardoor zijn de buizen zo efficient, dat ze meestal worden gebruikt zonder enige vorm van concentratie.
    Gelukkig is het makkelijk om zelf constructies te maken, die misschien iets minder efficient zijn, maar veel meer energie toegevoerd krijgen; omdat je, met makkelijk zelf te maken reflectoren, een veel groter oppervlak aan invallend zonlicht (1000Watt per vierkante meter!) opvangt.
    Om een halve liter water te verwarmen met de zon (dat is alles wat dit apparaat uiteindelijk doet, als waterkoker), zijn er genoeg andere manieren. Veel daarvan zijn sneller; de meeste zijn ook simpeler, en makkelijker zelf te maken. Zie voor de vele mogelijkheden http://solarcooking.wikia.com/wiki/Intro .
    Helaas is er, kant en klaar, hier in de EU weinig te koop. Wat er al is, is nog erg duur. Zeker in verhouding met het gemak, waarmee dezelfde dingen zelf gemaakt kunnen worden; zonder grote investeringen, of speciale vaardigheden. Op internet zijn vele ontwerpen te vinden, die vrij nagemaakt kunnen worden. Soms is knippen en plakken genoeg, maar ook de meer ervaren knutselaar kan z'n lol op in deze technologie.

    Een solar laptop: daar heb ik minder verstand van, maar ik dacht dat het al bestond: gewoon met een pv-panelen op de tas. Je hebt toch electriciteit nodig. Al zal best wel een flink deel van de stroom nodig zijn voor koeling. En daar zijn ook niet-electrische, maar wel solar oplossingen voor denkbaar. En dat is altijd duurzamer.
    Maar stroom blijft nodig; en dan lijkt een pv-paneeltje op uw laptop mooier dan ik denk dat het is. Bedenk bevoorbeeld, dat de levensduur van een laptop waarschijnlijk te kort is om de 'footprint' van de produktie van het zonnepaneel te compenseren. Ook, bedrijfseconomisch, betwijfel ik of de meerprijs van een paneel wordt terugverdiend met de besparing op uw energierekening. Tenzij u langdurig 'in the middle of nowhere' uw laptop wilt gebruiken, kunt u beter uw laptop in het stopcontact opladen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. https://nl.aliexpress.com/item/32747218504.html

    BeantwoordenVerwijderen